Het verhaal van de meterkast.
In 2007 kwam ik met mijn toenmalige werk voor het eerst in aanraking met de energielabels en ook met verduurzaming in de praktijk. Dit bracht mij er toe om thuis aan de slag te gaan want ik woonde inmiddels al bijna 10 jaar in het appartement. En ik vond mijn energierekening behoorlijk aan de maat. Mijn woonsituatie was met de jaren wel wat gewijzigd van alleen wonend naar met partner en uiteindelijk ook 2 kinderen.
Inzicht in verbruik doet wonderen
Ik heb de oude jaarrekeningen uit die tijd teruggekeken. Om de context te begrijpen waar ik stond in die tijd als voorbeeld hieronder enkele jaren met verbruiken. Waarbij opgemerkt dat ik tot 2000 alleen woonde. In 2001 werd mijn dochter geboren en in 2003 mijn zoon. Wat ook in het energieverbruik min of meer te herleiden is.
Elektra jaarverbruik kWh Gas jaarverbruik m3 Water m3
2000 1.245 1.226 100
2001 1.000 964 100
2006 3.072 1.339
2010 3.528 1.910
2012 start meten met Slimme meter app
2014 1.783 1.040
2017 2.290 845
2022 3.220 0 77
2023 3.744 0 42
Kleine kinderen en meer controle over verbruiken
Ik stapte in 2006 heel optimischisch over naar Oxxio de nieuwe energieleverancier van Ruud Koornstra en ontving twee ontzettend mooie led lampen die mijn energie rekening zouden helpen verminderen. Het verbruik bleef hoog. Waarschijnlijk door een oude koelkast, veel televisie kijken en standby stand, het douchen en baden met twee kinderen en het warme krijgen van mijn woning. Die jaren met kleine kinderen waren het duurst.
Ondanks dat de led-lampen slechts het eerste mini stapje was in wat ik kon doen was het wel de aanzet tot mijn grotere plan. Die led-lampen hielp natuurlijk niet om mijn comfort van mijn woning te verbeteren en alle tocht weg te krijgen. Ook hielp het niet om de energievraag omlaag te brengen voor verwarmen en de grootste slupper uit die tijd, mijn c.v. ketel uit 1988 te helpen besparen. Daar moest ik andere dingen voor doen. Die wist ik toen ten delen te bedenken.
Inzichten door HEMS(1)
In die periode werden de eerste slimme meters 'uitgerold' en dacht 'he, dat is handig' dus ik vroeg er eentje aan in 2008. Mijn meterkast zat onder een trap in een klein kastje wat toen in 1935 logisch was want er was geen vaste plek waar je groepenkasten of energiemeters in je huis ophing. Voor nu was het onhandig want de te grote Stedin monteur kon er helemaal niet bij en liet weten dat de kast niet geschikt was voor een slimme meter. Teleurgesteld was ik want andere apps of metertjes kende ik toen nog niet. In 2012 deed ik een nieuwe poging en wonder wel werd de slimme meter toen wel vloeiend geplaatst. Ik blij :) want ik had inmiddels ook een nieuwe app ontdekt. Hiermee kon ik per dag mijn verbruiken uitlezen. Die nieuwe app, de SlimmeMeterPortal heeft mij enorm geholpen om inzicht te krijgen in alle apparaten, het verbruik van mijn te oude c.v. ketel en het sluipverbruik. Het energieverbruik van zowel gas als ook elektra gingen behoorlijk omlaag. Vanaf 2014 bleef dit verbruik ongeveer hetzelfde. Ik had het maximum bereikt binnen mijn woonsituatie.
Realisatie moment tot nieuw plan
Ondertussen was ik er achter dat mijn meterkast sterk was veroudert. Ik had regelmatig kortsluiting als er apparaten gelijktijdig aan waren. De twee groepen in mijn woning konden de moderniteit niet aan. Ik concludeerde dat er een groepenuitbreiding nodig was en vroeg mij tegelijkertijd af of dit wel kon in die meterkast, verstopt onder de trap. Ik realiseerde mij ook dat bij die aanpassingen veel plafonds open zouden moeten. Die plafonds bestonden nog uit stro en dan zou het mooi dichtmaken weer veel stucwerk betekenen.
Al met al kwam ik in 2016 tot de conclusie dat eigenlijk de enige goede stap een complete energierenovatie zou zijn waarbij we als gezin ook tijdelijk uit de woning zouden gaan zodat we geen verbouw overlast zouden hebben. Hierbij zouden we dan ook de woning qua sanitair en indelen kunnen vernieuwen en aanpassen. Binnen de VvE leefde er soortgelijke plannen om collectief stappen te zetten. Om mee te liften met die grote aanpak stelde ik mijn eigen renovatie uit. In het voorjaar van 2020 werd dit grote plan weggestemd. Mijn enige optie, omdat uitstel voor mijn appartement niet meer kon, zelf aan de slag te gaan.
Zo geschiedde .
Nomadische stappen
2020 bombardeerde ik tot officeel ontspul jaar om zo min mogelijk spullen te hoeven opslaan. In het najaar van datzelfde jaar kocht ik een camper waarin voldoende ruimte was voor mijn inmiddels bijna volwassen kinderen. We hadden timmerlui, installateurs die met ons de verbouwing wilde uitvoeren. We waren klaar voor het grote avontuur.
2021, precies op 1 februari verhuisde we alle overige gebleven huisraad naar een All-safe opslag en vanaf die dag leefde we tijdelijk nomadisch. In maart startte de sloop en in oktober 2021 verhuisde ik weer terug naar het huis wat grotendeels af was. Mijn kinderen kwamen in december terug naar huis. En vanaf januari 2022 woonde we weer officieel in het compleet gerenoveerde appartement. Klaar om nieuwe ervaringen op te doen in comfort, woonbeleving en energieverbruiken.
Nu in 2024 kan ik zeggen dat de ervaring fijn is. Veel comfort en gemak. We hebben geen gas meer, alleen elektra. Hierdoor betalen we maar een keer vastrecht en met de hoge isolatie, goede kierdichting, balansventilatie en de warmtepomp hebben we een blijvend lage energierekening. Met deze aanpassingen en resultaten werd het appartement uitgeroepen tot de zuinigste in zijn soort via de Duurzame Huizenroute Verkiezing.
En hoe is het dan in de zomer? Dan blijft de temperatuur ook onder de 30 graden zeker nu we aan de achtergevel screens hebben bevestigd. Lees hiervoor de blog Een koeler huis, low tech
Ben je nieuwsgierig hoe dit er uit ziet in de praktijk of wil je mij vragen stellen?
Tijdens de jaarlijkse open huizendag van de Duurzame Huizenroute kun je mij bezoeken op 2 en 9 november. Inschrijven kan hier
(1) HEMS staat voor Home Energie Management Systeem. Naast componenten en losse meters zijn digitale apps HEMS. De slimme meter portal was een van de eerste die hier praktisch en gratis op insprong. Tot op heden is de slimme meter portal gratis. Met een abonnement van €1,50 per maand krijg je wat extra handige ongebouwde tools zoals verschillende jaren vergelijken en vrienden toevoegen.
Commentaires