top of page

Een koeler huis, low-techMijn appartement is nu goed geisoleerd wat we zeker merken in het comfort tijdens koude dagen en in ons energieverbruik. In de zomer echter wordt de achterkamer, de woon- en de werkkamer die beide veel raam oppervlak hebben en zuid- west georrienteerd zijn onaangenaam warm. Met een buiten temperatuur van 25 tot 30 graden buiten kan het binnen wel 34 tot 36 graden worden.


Afgelopen jaar heb ik daar al eens een zonne doek gespannen. Dat had wel al effect maar mijninziens te weinig. Zodoende schafte ik vorig jaar zgn. Sun Eclips aan. Een niet heel hoogstaande techniek van regulier zonnescreen doek met zuignappen voor op het raam.


Flinke daling van temperatuur

Door de balkonrenovatie die vorige zomer gepland stond met o.a de komst van een steiger bracht ik de zonne screens pas onlangs aan. Ik ben zeer blij met de resultaten die direct in mijn woonkamer voelbaar zijn. Afgelopen week was een goed moment om te meten. De buitentemperatuur werd zo'n 30 graden. De binnentemperatuur in mijn woon- en werkkamer kwam niet boven de 26 graden. Dat is een comfortabele temperatuur die boven verwachting is en tevens een mooie low tech oplossing die in gebruik geen energie kost.

Bijkomend voordeel van deze demontabele oplossing is dat je geen toestemming nodig hebt van de VvE. In de herfst/winter weer kun je de screens weer verwijderen zodat de zon wel goed kan binnen schijnen en je woning passief verwarmd. De screens hoeven niet in weer en wind te hangen waardoor ze langer zullen meegaan.


Tip!

Wil je ook Sun Eclips aanschaffen. Meet vooraf alle ramen in volgens de aanwijzing van de leverancier. Teken deze maten op een een A-4 en geef ieder raam een naam, bijvoorbeeld Werkkamer Links Raam boven. Deze aanwijzing wordt middels een sticker op de screen vermeld.


Woon je in Rotterdam? Dan is er ook een mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor zonne screens. Het zal niet het hele bedrag afdekken maar mooi meegenomen!

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page